Mithat Yurdakul – Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışı seyahatlerinde kimseden para istemediklerini belirtirken, 2023’te çalışanların ücretlerinde enflasyonun üzerinde artışlar yapıldığını emekli aylığında reel artışın yüzde 455’i bulduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları yanıtlayan Şimşek, yurtdışı seyahatlerinin hemen hemen hepsinde ana gündem maddelerinden birinin yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu söyledi. Şimşek, “Biz hiç kimseden kaynak istemedik. Hiç kimseden para istemedik. Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok” vurgulamasını yaptı. Şimşek, “Ülke ülke dolaşıyorsunuz, bir şey gelmedi” eleştirilerine karşılık, “Ülkeleri dolaşırken programımızı anlatıyoruz, dış kaynak ihtiyacımızı piyasadan temin etmeye başladık, bizim ikili ilişkiler çerçevesinde kaynağa ihtiyacımız yok demek istedim” ifadesini kullandı. 8 Aralık itibarıyla brüt rezervlerin mayıs sonuna göre 43 milyar dolar artarak tarihin en yüksek seviyesi olan 141.4 milyar dolara ulaştığını anlatan Şimşek, “Net rezervler de 43.9 milyar dolar artarak 38.2 milyar dolara yükselmiştir. Yabancı ülkelerle yapılan SWAP’ları dahi çıkarsanız rezervlerimiz artıdır. Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoğu, ağustosta 3.4 trilyon lirayla zirveyi bulmuştu. 8 Aralık itibarıyla 2.7 trilyona düşmüştür. Önümüzdeki dönemde KKM’yi cazip kılan vergi düzenlemelerini de gözden geçireceğiz” dedi. Şimşek, KKM’den çıkışın önümüzdeki sene tamamlanacağına inandıklarını kaydetti. Fiyat istikrarının sağlanmasıyla Türkiye’nin doğrudan yatırım çekeceğini vurgulayan Şimşek, “Biz hiçbir şekilde ‘sıcak para gelsin, onun üzerinden rezervler artsın, rahatlayalım’ın peşinde değiliz” dedi.
Vergide reform
Şimşek eleştirilere hedef olan vergiyi tabana yaymakla ilgili ifadelerine de şöyle açıklık getirdi:
“Vergilerin dar gelirli vatandaşlarımıza yüklendiği, vergi adaletinin sağlanamadığı, dolaylı vergilerin ve vergi yüklerinin yüksek olduğu konularda yoğun eleştiri aldım. Öncelikle şunun altını net olarak çizmek istiyorum: Vergi mevzuatımızda reform ihtiyacı açıktır. Bu konuda da yoğun bir çalışma içinde olacağız. Bugüne kadar tabii ki makrofinansal istikrarı sağlamak için yoğun bir çaba içine girdik. Şimdi oturup, tabiri caizse çok daha kalıcı düzenlemeler üzerine yoğunlaşacağız. Şunları yapacağız: Etkin, basit ve daha adil bir vergi sistemi oluşturmak için çalışacağız. Doğrudan vergilerin payını artıracağız.”
Terörün finansmanı
Asagari ücreti vergi dışı bıraktıkları için damga vergisiyle birlikte 629 milyar lira vergiden vazgeçtiklerini kaydeden Şimşek, karaparanın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele için de “2023 yılında, 4 bin 624 dosya kapsamında 14 bin 525 kişi hakkında rapor ve bilgi hazırlanarak adli makamlar, kolluk ve istihbarat birimleri ile ilgili kamu idareleri ile bunları paylaştık” bilgisini verdi.
‘Çalışanın alım gücü desteklendi’
2023’te çalışanların ücretlerinde enflasyonun çok üzerinde artışlar yaparak alım güçlerini desteklediklerini belirten Şimşek, “2023 yılı sonu enflasyon gerçekleşme tahmini yaklaşık yüzde 65. En düşük memur maaşı yüzde 142 arttı. Ortalama memur maaşı yüzde 129 arttı. Asgari ücret yüzde 107 arttı. En düşük emekli aylığı yüzde 114 arttı. Enflasyon tahmini yüzde 65, bütün artışlar yüzde 100’ün üzerinde. En düşük emekli aylığında reel artış ise yüzde 455” dedi.