Antik Roma betonunun sırrı çözüldü: 2 bin yıl dayanma sebebi buymuş

Araştırmacılar, 2 bin yıllık Privernum arkeolojik alanından alınan Roma betonu örneklerini incelediklerinde, karışım içinde küçük beyaz kireç parçaları bulunduğunu fark etti. Daha önce zayıf karıştırma sonucu oluştuğu düşünülen bu parçaların aslında bilinçli olarak betona dahil edildiği ortaya çıktı.

MIT’den malzeme bilimcisi Admir Masic, “Romalılar asırlardır mükemmel tariflerle beton üretiyordu. Neden kötü bir karışım yapsınlar? Bunun arkasında başka bir sır olmalıydı” dedi.

BETONUN SIRRI: ‘SICAK KARIŞIM’ TEKNİĞİ

Ekip, beyaz kireç parçalarının, betonun hazırlanma yönteminin farklı olduğunu gösterdiğini keşfetti. Geleneksel olarak, kireç önce suyla karıştırılıp “sönmüş kireç” hâline getirilerek betona eklenir. Ancak, Romalıların “sıcak karışım” adı verilen farklı bir teknik kullandıkları ortaya çıktı.

Bu yöntemde:

  • Sönmemiş kireç (kalsiyum oksit) doğrudan volkanik kül ve suyla karıştırılıyor.
  • Yüksek sıcaklıkta kimyasal reaksiyonlar gerçekleşiyor.
  • Betonun daha hızlı sertleşmesini ve dayanıklılığının artmasını sağlıyor.

KENDİNİ ONARMA YETENEĞİ

“Sıcak karışım” tekniği, Roma betonuna olağanüstü bir kendini yenileme yeteneği kazandırıyor.

  • Beton çatladığında, çatlak öncelikle beyaz kireç parçalarına yöneliyor.
  • Çatlaklardan içeri giren su, kireç ile reaksiyona girerek kalsiyum karbonat oluşturuyor.
  • Bu madde, çatlağı doldurup betonun tekrar bütünleşmesini sağlıyor.

Bu süreç, Caecilia Metella’nın 2 bin yıllık mezarında ve Roma deniz surlarında gözlemlendi. Araştırmacılar, bu teknik sayesinde betonun deniz suyuna karşı bile binlerce yıl dayanabildiğini belirtti.

Araştırma ekibi, bu keşfi test etmek için antik ve modern tariflerle “sıcak karışımlı” Roma betonu üretti. Kireç içeren beton çatladığında 2 hafta içinde tamamen iyileşirken, kontrol grubu olan modern beton çatlaklı kalmaya devam etti.

Related Posts

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Apple 6 yıl aranın ardından yeniden değişikliğe gidebilir! Ortalığı karıştıran iddia

Teknoloji severler ve Apple tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 17 Pro hakkında ilginç bir iddia gündemi atıldı. Teknoloji severlerin arasında tartışma yaratan iddiaya göre Apple yeni modelinde arka kısımdaki Apple logosunun yerini …

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …