Google, HTTPS için yeni güvenlik standartları getirdi

Chrome tarayıcının yüzde 66’nın üzerinde olan pazar payı, Google’ın yaptığı değişikliklerin web ekosistemi için genel bir etki yaratmasına neden oluyor. Bu kapsamda Google, HTTPS şifreleme sağlayıcıları için yeni güvenlik standartlarını duyurdu. Şirket, TLS sertifikalarının daha güvenilir ve siber tehditlere karşı daha dayanıklı hale gelmesi için iki önemli güvenlik önlemini zorunlu hale getirdi.

Web güvenliğinde yeni dönem: MPIC ve Linting

Google’ın Chrome Root Programı kapsamında geliştirdiği yeni güvenlik önlemleri, HTTPS protokolünün temelini oluşturan TLS şifreleme sistemlerini daha sağlam hale getirecek.  Şirketin odaklandığı iki temel değişiklik, Multi-Perspective Issuance Corroboration (MPIC-Çok yönlü doğrulama) ve linting adı verilen otomatik doğrulama süreci.

Google, bir web alan adının gerçekten sahibine ait olup olmadığını doğrulamak için kullanılan mevcut yöntemlerin yetersiz kaldığını belirtiyor. MPIC, bu süreçte ek kontroller getirerek kötü niyetli kişilerin sahte sertifikalar almasını zorlaştırıyor. TLS sertifikalarında hataları tespit etmek için geliştirilen Linting ise şifreleme hatalarını belirleyerek eski veya güvensiz teknolojilerin kullanılmasını önlüyor. Linting, açık kaynak projeleri olan certlint, pkilint, x509lint ve zlint gibi araçlarla uygulanabiliyor.

Google’ın önerileri, web güvenliği alanında önemli bir rol oynayan CA/Browser Forum tarafından oybirliğiyle kabul edildi. 15 Mart 2025 itibarıyla, tüm sertifika yetkilileri yeni sertifikalar verirken MPIC ve linting süreçlerini kullanmak zorunda olacak.

Related Posts

Orman yangınlarına yapay zeka kalkanı

Orman yangınlarının yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle birlikte her geçen yıl daha da büyüyor. Ancak bilim dünyasından gelen yeni bir gelişme, bu felaketle mücadelede umut vadediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orman …

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Apple 6 yıl aranın ardından yeniden değişikliğe gidebilir! Ortalığı karıştıran iddia

Teknoloji severler ve Apple tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 17 Pro hakkında ilginç bir iddia gündemi atıldı. Teknoloji severlerin arasında tartışma yaratan iddiaya göre Apple yeni modelinde arka kısımdaki Apple logosunun yerini …

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.