İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu Şubat Sonuçları

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında yüzde 1,4 arttı ancak 2025 yılına büyüme ile başlayan sektör, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azaldı.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Raporda, şubatta 5 alt sektörde üretimin arttığı belirtilirken, 17 alt sektörde üretimin azaldığı görüldü.

Buna göre, 2025 Ocak-Şubat döneminde bazı alt sektörlerde önemli üretim artışları yaşandı. Plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 9,8, inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimi yüzde 8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımları üretimi yüzde 8,3, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 6,6 ve seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 5,9 arttı. Bunun yanı sıra, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 4,9, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 3,3 büyüme kaydetti.

Bu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 25,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 24,6 ve armatür musluk vana valf üretimi ise yüzde 13,3 azaldı.

İnşaat Sektörü 2025’te Yüzde 5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılında inşaat sektörünün hala yüzde 5’lik büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Mart ayında yaşanan finansal şoklar ve ardından alınan ek sıkılaşma önlemlerinin inşaat sektöründeki büyümeyi sınırlayabileceği belirtildi. Bu önlemlerle birlikte ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının arttığına dikkat çekilen raporda, finansal şokların enflasyon ve inşaat maliyetlerinde artışlara yol açabileceği üzerinde duruldu. Tüm bu gelişmelerin özel sektörün inşaat faaliyetlerini kısıtlayabileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörüne etkisine de değinildi. Buna ek olarak, İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin kentsel dönüşüm için tetikleyici olabileceği ve bu yönde kampanyaların beklendiği aktarıldı.

Related Posts

10 yıl önce sadece bir tanesi ile sepet doluyordu, şimdi 12 tane yetmiyor!

Yüksek enflasyon ve Türk lirasının (TL) sürekli değer kaybı, en büyük banknot olan 200 TL’nin bile alım gücünü ciddi şekilde zayıflattı. 2015 yılında yalnızca bir adet 200 TL banknotla dolan bir alışveriş sepeti, bugün aynı ürünleri almak için en az …

Günlerdir yanan İzmir’den turizm açıklaması: Çeşme güvende!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) adına Orhan Belge, Alaçatı Turizm Derneği adına Kerem Ünsal ve Turizm Çalışma Grubu adına Yıldırım Aktugan, yaşanan orman yangını felaketinin ardından ortak açıklama yaptı. Açıklamada sahada sergilenen …

4 yıl sonra ilk! Merkez Bankası açıkladı: 19 Mart’tan sonra iki kez piyasaya doğrudan müdahale edilmiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki sert yükselişe karşı 4 yıl sonra ilk kez piyasaya müdahale etti. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla döviz …

İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 23-29 Haziran’ı kapsayan dönemde günlük ortalama 1553 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Sadece 1 günde 282 kilogram altın el değiştirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın, haftanın işlem gününü yükselişle kapattı. Standart altının kilogram fiyatı, önceki güne göre yüzde 0,2 artarak 4 milyon 296 bin lira oldu. Gün içinde altının en düşük …