Son dönemde kasko ve trafik poliçelerinde yaşananlar vatandaşı sıkıntıdan çıkardı. Poliçe fiyatlarındaki çok yükselişin yanında bir de çeşitli meseleler eklenince tabir yerindeyse tüketicinin sigortaları attı. Ortalama bir arabanın geçen yılki kasko poliçe fiyatı, hasarsızlık durumuna bağlı olarak 5 bin liradan, bu yıl 20 bin liranın üzerine çıktı. Kimi sigorta şirketleri ise durumu abartarak bir arabanın kasko poliçesine 100 bin liranın üzerinde fiyat biçtiler. Birebir formda trafik poliçe fiyatları da dört kat arttı. Sigorta şirketleri yaşanan fiyat artışlarını yedek modül, personellik ve araba fiyatlarına bağlarken, ortadaki uçurum fiyat farkları da dikkat çekiyor.
Sigorta acentesi Selim Turan bölümde 20’den fazla şirket olduğunu ve fiyatların hür piyasa kurallarında belirlendiğini belirtti. Turan “Özellikle kasko poliçe fiyatları geçen yıla nazaran önemli oranda arttı. Otomobilde banka kredisi yoksa birden fazla insan kasko yaptırmamayı tercih ediyor. Bugün trafikte kaskolu araç sayısı yüzde 30 civarında. Birebir halde trafik poliçelerinde de fiyat sebebiyle ezalar var. Şirketler kâr etmediklerini düşünerek poliçe yenilemiyor, yenileyenler de yüksek fiyat veriyor” dedi.
KREDİ TAKSİDİ KADAR ÖDEME
Sigorta poliçelerindeki sorun sırf fahiş fiyat artışları ile bitmiyor. Mesela bankadan bir otomobil kredisi çekildiğinde, banka kasko poliçesinin kendisi yapmak istiyor. Fiyatları da yüksek tutuyor. Bugün 300 bin lira kredi çeken bir tüketici ayda 11 bin lira taksit öderken, arabasına yapılan 40 bin liralık kasko için de 4 bin lira poliçe taksiti ödemek zorunda kalıyor ve bu süreç kredi bitene kadar devam ediyor. Ancak yasalar gereği poliçeyi banka dışında öbür bir acenteden de yaptırmak mümkün. Tüketici dernekleri bankaların poliçelerde zarurî tutma hakkı olmadığını söylüyor.
TRAFİK KESMEYE YANAŞMIYORLAR
Ayrıca trafik poliçelerinden kâr elde etmediklerini düşünen sigorta şirketleri, trafik poliçesi kesmeye yanaşmıyor. Birçok şirket teklif dahi vermiyor. Verilen teklifler de yüksek olduğundan, şirket kibarca poliçesi reddetmiş oluyor. Zorunlu olmasına karşın şu an yollarda trafik poliçesi olmayan yüz binlerce araç dolaşıyor. Trafik poliçesi oranı yüzde 60’a kadar düşmüş durumda… Şayet birebir şirketten kasko yaptırmak isterseniz şirket sizin trafik poliçenizi de kesiyor.
Sigortacı Selim Turan, kendi bünyelerinde altı sigorta şirketi olduğunu lakin trafik poliçesinin sırf tek şirket üzerinden kesmek zorunda olduklarını belirterek “Şirketlerin fiyat siyasetleriyle ilgili bir durum. 2019 model Renault Clio için verdiğimiz fiyat 2.500 lira civarında. Şayet araç daha evvel kazaya karışmış ise fiyat daha da yükseliyor” dedi.
TEK TARAFLI FESİH
Sigortalarla ilgili bir öbür şikayet ise poliçelerin bir anda iptal edilmesi… Yıl içinde birden fazla kaza yapmanız durumunda sigorta şirketi size sormadan kasko poliçenizi iptal edebiliyor. Kullanım günü hesaplanıp ödemeniz iade ediliyor. Ancak ‘kötü sürücü’ pozisyonuna geçmeniz sebebiyle yeni poliçe kestirmek için kapı kapı sigortacı aramak zorunda kalıyorsunuz ve fiyatlar da önemli oranda yükseliyor.
TEMİNATLAR DEĞİŞTİRİLİYOR
Fiyatların artması ile müşteri kaçırmak istemeyen şirketler birçok teminatı da görmezden geliyor. Örneğin son periyotta yapılan kasko poliçelerinde ‘eşdeğer modül kullanılabilir’ ibaresi bulunuyor. Sigortalı kaza yaptığında yedek kesim değişimi yan endüstriden karşılanıyor. Tıpkı formda enflasyon farkı teminatı da çıkarıldığı görülüyor. Aracın çalınması durumunda sigorta şirketi sigortalıya aktüel fiyat üzerinden değil, poliçe üzerinde yazan sayısı ödemek istiyor. Sigortacılar fiyatı düşürmek için teminatların eksik tutulmaması gerektiğini ve kaza ya da çalınma durumunda yüzünün astarını geçtiğini belirtiyorlar.