“Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor”

2 Yaş Altı Çocuklarda Bronşiolit Riski Artıyor: Uzmanlardan Uyarı!

Kış aylarında artan viral enfeksiyonlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit konusunda aileleri uyardı. RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyrediyor. Risk grubunda prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar bulunuyor.” dedi.

Havalar soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları hızla artıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolit, önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın kış aylarında sık görüldüğünü ve erken müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bronşiolitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, “Burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle başlayan bronşiolit, alt solunum yollarına indiğinde çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.” diyerek şunları ekliyor: “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyreder. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar risk altındadır.”

“Beslenmeye Dikkat Ederek Hastalık Riskini Azaltabilirsiniz”

Prof. Dr. Güzel, “Eğer çocuğunuzda öksürük, burun akıntısı sonrası nefes alma zorluğu, morarma, 38 derecenin üzerinde ateş, beslenme sorunları veya hışıltılı solunum gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hastalığın ilerlemesini önlemek için çocukların beslenmesine dikkat etmek ve ortamın nemlendirilmesi önemlidir.” şeklinde uyarıda bulunuyor.

“Bronşiolit Atakları Evde Tedavi Edilebilir”

Bronşiolitten korunmak için aşıların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, özellikle risk grubundaki çocukların influenza ve RSV aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Bronşiolit atakları durumunda genellikle evde tedavinin yeterli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebilir. Tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü önemlidir.” diyerek ekliyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir