Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Çocuklarda Konuşma Gelişimi ve Ekran Zamanı Arasındaki İlişki

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, çocukların dil ve konuşma gelişimi, bilişsel, sosyal ve duygusal yetenekleriyle doğrudan ilişkilidir ve yaşamlarının önemli bir aşamasını oluşturur.

Ancak bazı çocuklar, beklenen konuşma becerilerini zamanında kazanamayabilir. Uzmanlar, akıllı telefon ve tabletlerle geçirilen uzun sürelerin çocuklarda konuşma gecikmelerine neden olabileceğini belirtiyor.

Uzman Dr. Tamer’ın açıklamalarına göre, konuşma gelişiminde yaşanan aksaklıkların erken fark edilip müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Eğer bir çocuk bir yaşına geldiğinde isimlerini tanımıyorsa veya 1,5 yaşına gelindiğinde henüz kelime kullanmıyorsa, mutlaka uzman birine danışılmalıdır.

Konuşma gelişiminin bilişsel süreçlerle yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Tamer, gecikmelerin erken tedavisinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca çocuğun konuşurken dikkatinin kolayca dağıldığı durumlarda, “çevresel uyaran eksikliği” gibi nedenlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

– “Doğru müdahalelerle aksaklıklar aşılabilir”

Tamer, konuşma gecikmelerinin en yaygın nedenlerinden birinin ekran kullanımı olduğunu belirterek, çocukların sosyal etkileşim eksikliğine yol açan ekranların dil gelişimini olumsuz etkilediğini vurguluyor.

Konuşma gecikmelerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını belirten Tamer, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bu nedenle erken teşhis ve doğru müdahalelerin önemini vurguluyor.

– “Ebeveynler ekran süresini kısıtlamalı”

Tamer, çocuğun konuşma gelişiminde yaşanan herhangi bir aksaklıkta zaman kaybetmeden uzman birine başvurmanın önemine işaret ediyor. Erken teşhisin dil sorunlarını çözmekle kalmayıp, gelecekteki psikolojik ve sosyal zorlukları da önleyebileceğini belirtiyor.

Ebeveynlere, çocukların ekran sürelerini kısıtlamaları, onlarla bol bol iletişimde olmaları, oyun oynamaları ve kitap okumaları öneriliyor. Dil gelişimini yakından takip etmek ve gerektiğinde profesyonel yardım almak en doğru yaklaşım olarak öneriliyor.

Related Posts

Apple 6 yıl aranın ardından yeniden değişikliğe gidebilir! Ortalığı karıştıran iddia

Teknoloji severler ve Apple tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 17 Pro hakkında ilginç bir iddia gündemi atıldı. Teknoloji severlerin arasında tartışma yaratan iddiaya göre Apple yeni modelinde arka kısımdaki Apple logosunun yerini …

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …

Tırmanma Şampiyonası’nın 3’üncü ayağı Eskişehir’de

Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. ayağı, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde düzenlenecek.

Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti

Çin’in kuzeyinden dünyaya yayılan ve ‘göçmen sıçan’ olarak bilinen kahverengi sıçan (Rattus norvegicus), ocak ayında Diyarbakır’daki bir gölette görüntülendi. Bu dikkat çekici keşif, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden bir araştırma ekibini harekete geçirdi.