İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat: 7 Temmuz öncesi uyarı

7 Temmuz Öncesi Uyarı: İkinci El Otomobil Fiyatlarında Düşüş

Otomotiv sektörü temsilcileri, 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek “Genel Güvenlik Yönetmeliği” (GSR II) nedeniyle sıfır araçlarda kampanyaların yoğunlaştığını ve bunun neticesinde ikinci el araç fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtiyor. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler ve sıfır araç kampanyalarının etkisiyle, ikinci el otomobil fiyatlarında denge sağlandı.

İkinci El Araçlarda Fiyat Düşüşü

Otokoç Otomotiv 2. El ve Filo Operasyonu İş Birimi Lideri Birkan Çalışkan, ikinci el pazarında yılın ilk çeyreğinde enflasyon ve sıfır araç fiyatlarındaki artışın altında bir oranda, yüzde 8’lik bir değerlenme sağlandığını belirtti. Mayıs ayında sıfır araç markalarının agresif kampanyalar yapmasıyla ikinci el fiyatlarında yüzde 2’lik bir düşüş gözlendi. Çalışkan, bu durumun haziran ayında da devam edeceğini ve ikinci el fiyatlarının yatay seyredeceğini öngörüyor.

Çalışkan, ikinci el araç satın alacak tüketicilere, kurumsal firmaları tercih etmelerini ve titizlikle yapılmış ekspertiz çalışması talep etmelerini önerdi.

Gerçek Satış Fiyatlarında Düşüş

Trink sat! & arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, ikinci el ilanlarındaki araç fiyatlarında henüz gözle görülür bir düşüş olmadığını, ancak son dönemde gerçekleşen sıfır kilometre araç kampanyaları neticesinde gerçek satış fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtti. Şenay, son bir ay içerisinde gerçek satış fiyatlarında segmentine göre yüzde 3-5’e varan düşüşler gözlendiğini söyledi.

Şenay, otomobil almak isteyenlerin önce sıfır araç kampanyalarına bakmalarını ve bu fırsatları değerlendirmelerini tavsiye etti. Bayram tatili sonrasında piyasanın biraz daha gevşemesini beklediklerini de ekledi.

Pazarın Normalleşmesi

Otomobilen Genel Müdürü Kenan Bilirgen, yeni model yılına sahip araçların pazara giriş yapması ile 2024 mart ayından itibaren ikinci el değerlerinin dengeye oturduğunu belirtti. Bilirgen, bu yıl sıfır ve ikinci el araç pazarlarının geçmiş yılların ortalamalarına dönerek normalleştiğini ve sektörün fiyat konumlandırması açısından daha sağlıklı bir zemine oturduğunu ifade etti. Bilirgen, yılın ikinci yarısından itibaren pazarın kademeli olarak hareketleneceğini ve yılın toplamında Türkiye ikinci el pazarının 8 milyon adedin üzerinde araç satışıyla tamamlanacağını öngördü.

Tüketicilere Tavsiyeler

Bilirgen, ikinci el araç alacak tüketicilere, güvenilir ve kurumsal markaları tercih etmelerini, araç alımlarında ve satış sonrasında kötü tecrübeler yaşamamaları için dikkatli olmalarını tavsiye etti. Ayrıca, ikinci el araç fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerin vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti olduğunu vurguladı.

Sonuç

7 Temmuz’dan itibaren devreye girecek GSR II yönetmeliği ve sıfır araçlardaki kampanyalar, ikinci el otomobil piyasasında fiyatların düşmesine neden oluyor. Otomobil almayı düşünen tüketicilerin bu dönemde fırsatları değerlendirmeleri ve kurumsal firmaları tercih etmeleri önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx