Kanser tedavisinde kas kaybı ile mücadelede beslenme kritik rol alıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kanser Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri!

Kanser Hastaları için Beslenmenin Önemi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser hastalarının beslenmenin tedavi sürecindeki kritik rolünden bahsetti.

Kanser hastalarında beslenme sürecinin, hastalık öncesinde, tanı sonrasında ve iyileşme döneminde olmak üzere üç aşamada ele alındığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastalık öncesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca, beslenmenin kanser riskini azaltmada ve hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz diyetinin, hastalık öncesinde ve tedavi sonrasında önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, doğal ve besleyici gıdalara odaklanan bu beslenme modelinin kanserden korunmada etkili olduğunu kaydetti.

Düzenli Beslenme ve Gıda Güvenliği Şart!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanserden korunmada düzenli beslenmenin ve gıda güvenliğinin hayati bir rol oynadığını belirterek, beslenmenin yanı sıra yaşam tarzının da önemli olduğunu söyledi. Fast food, kızartılmış besinler ve hijyenik olmayan gıdalardan kaçınılmasını önerdi.

Alkol ve tütün kullanımının kanserin nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, obezitenin de kanser türleriyle ilişkilendirildiğini ifade etti.

Ameliyat Öncesinde ve Sonrasında Beslenme

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tanısı alan hastaların önemli bir kısmının ameliyat geçireceğini belirterek, ameliyat öncesinde yeterli beslenmenin iyileşme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Malnütrisyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.

Kas Kaybını Önlemek İçin Beslenme Desteği

Kas kaybının iyileşme sürecini zorlaştırdığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastaların yeterli protein alması ve egzersiz yapması gerektiğini vurguladı. Beslenme destek ürünlerinin kullanılabileceğini kaydetti.

Bilgi Kirliliğine Dikkat!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tedavisinde beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmanın önemini vurgulayarak, onkoloji diyetisyenlerine danışılması gerektiğini belirtti. Akdeniz diyetinin sürekli uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Anne babalar çocuklarının oyuncak sepetine bakın! Bakanlık açıkladı, kanserojen madde içeriyor…

Bakanlığı ilan ettiği listeye göre Serra Plastik’in kırmızı oyuncak arabasında kimyasal madde tespit edildi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.