Mutluluk hormonlarını aktif etmenin sırrı belli oldu

Mutluluğun Sırrı: Toplu Şarkı Söylemek

Batı İngiltere Üniversitesi’nden bilim insanları ve Bristol’daki St George’s konser salonu işbirliğiyle yürütülen “Mutluluk için Söyle” projesi, katılımcıların şarkı söylerken yaşadıkları deneyimleri detaylı bir şekilde incelemektedir.

Araştırmacılar, özellikle Noel öncesinde bir araya gelen 300’den fazla kişinin koro halinde şarkı söylerken ruh hallerindeki değişimi kaydetti. Katılımcılar, şarkı söyledikten sonra daha sakin, enerjik ve mutlu olduklarını belirttiler. Benzer bir çalışma yaz aylarında da gerçekleştirilerek, şarkı söylemenin fiziksel ve ruhsal durum üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırıldı.

Müzik ve sağlık ilişkisi konusunda uzmanlaşan akademisyen Kat Branch, bu çalışmanın, şarkı söylemenin ruh halindeki iyileşmeyi ve enerji seviyesindeki yükselişi ne kadar derinden etkilediğini ölçmeyi amaçladığını vurguluyor. Zor zamanlarda şarkı söylemenin, katılımcılarda hızlı bir dayanışma hissi uyandırması ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.

Proje katılımcılarından biri olan John Neugebauer, diğer katılımcılarla hemen bağ kurduğunu ve çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade ediyor.

Neugebauer, “Eğer bir koroda şarkı söylemeyi düşünen, eğitimsiz biriyseniz yapın gitsin! Gerçekten fayda sağlayacaksınız. Kendinizden büyük bir şeyin parçası olma hissi, büyük bir neşe kaynağı. Şarkı söylerken çok fazla endorfin salgılıyorsunuz” diye konuşuyor.

Jon Munday ise bir arkadaşının tavsiyesi üzerine projeye katılmış ve şarkı söylemenin kendisini daha enerjik ve doğal hissettirmesini sağladığını söylüyor. Başta bazı notalara çıkamamaktan korktuğunu belirten Munday, bu endişeyi bir kenara atıp ortak deneyimin bir parçası olmanın önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, ilkbahar sonrasında yeni bir grupla benzer bir deney yapmayı planlıyor. Yanlış nota tutma korkusu yaşayan kişilerin bile rahatlayıp keyif alabileceğini düşünüyorlar.

Önceki aylarda yayımlanan bir başka araştırma ise, akılda kalan şarkıların genellikle kusursuz bir şekilde söylendiğini ortaya koymuştu. Bu durum, müziğin beyin üzerindeki karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Anne babalar çocuklarının oyuncak sepetine bakın! Bakanlık açıkladı, kanserojen madde içeriyor…

Bakanlığı ilan ettiği listeye göre Serra Plastik’in kırmızı oyuncak arabasında kimyasal madde tespit edildi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.