Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 132 yıllık kurumun hikâyesi kitap oldu: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu

Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 Yıllık Hikayesi Kitap Oldu

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde kurulan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri haline gelen Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık öyküsü artık bir kitapta yer alıyor.

Türkiye’de kamu yönetimine seçkin bürokratlar yetiştiren köklü bir kurum olan Maliye Teftiş Kurulu, 1879 yılında II. Abdülhamid’in emriyle hayata geçirildi. Ancak 7 Temmuz 2011 tarihli ve 646 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatıldı. Bu kapatılana kadar Türkiye’deki mali bürokrasinin temel taşı olan kurum, Atatürk tarafından büyük önemle anılmış ve görevlendirilmişti.

Prof. Dr. Barış Bahçeci’nin kaleme aldığı “Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu” isimli kitap, Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık serüvenini ele alıyor.

“Yerel-feodal güçlere karşı devlet, özel çıkarlara karşı kamu”

Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor: “Türk mali bürokrasisinin çekirdeğini oluşturan Maliye Teftiş Kurulu 1879’da kuruldu; 2011’de kapatıldı. Türkiye devletinin modernleşmesine karşı yapılan bu mücadele, kurumun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kurul, devleti yerel ve feodal güçlere karşı temsil ederken, özel çıkarlara karşı da kamu yararını savundu. Kitap, kuruluştan kapanışa kadar olan süreci detaylı bir şekilde ele alarak Türkiye devletinin varoluş döngüsünü anlatıyor.”

Kitabın Künyesi

Kitap: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu
Yazar: Barış Bahçeci
Birinci Baskı: Ocak 2025
Sayfa Sayısı: 512
Boyut: 135 x 210
Fiyat: Liste fiyatı 695 TL, İmge Kitabevi online satış fiyatı 556 TL

Maliye Müfettişlerinden Arz-ı Veda

Cemal Süreya’nın dediği gibi: Üstü kalsın

Mahfi Eğilmez: Heyet-i Mümtaze

Related Posts

ORMAN GİRİŞ YASAĞI OLAN İLLER 2025 | Ormanlara girmek yasaklandı mı, hangi illerde ormanlara giriş yasaklandı? Piknik, mangal yapmak ve ateş yakmak yasaklandı mı?

Ormana giriş, mangal, kamp ateşi, semaver ve ateş yakılması ile ilgili son dakika açıklama geldi. Türkiye’de Sakarya, Bilecik, Manisa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Gaziantep, Bolu, Antalya ve Muğla’da çıkan orman yangınlarına müdahale sürerken; 47 ilde ormanlara giriş yasaklandı. Valilerin başkanlığında toplanan Orman Yangınları Mücadele Komisyonlarının kararı gereği, hava sıcaklıklarının yükseleceği ve rüzgarın kuvvetli olarak etki göstereceği bazı kentlerde, bir dizi tedbir alındı. Bu kapsamda, 47 ilde 1 Mayıs-30 Kasım arasındaki farklı tarihlerde ormanlara giriş ve ateş yakmak yasaklandı. Vatandaşlar ise orman yasağı olan illere odaklandı. Peki, Ormanlara girmek yasaklandı mı, hangi illerde ormanlara giriş yasaklandı? Piknik, mangal yapmak ve ateş yakmak yasak mı? İşte, 2025 ormana giriş yasağı olan iller listesi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

HİCRİ YILBAŞI MESAJLARI VE MUHARREM AYI SÖZLERİ 2025 | Anlamlı, resimli, kısa, yazılı, görsel, dualı, değişik Muharrem ayı mesajları ile hicri yılbaşı tebrikleri!

Muharrem ayı mesajları ile hicri yılbaşı tebrikleri, paylaşımlarda yer almaya başladı. Bu sene 26 Haziran’da başlayacak olan hicri yılbaşı ile beraber Muharrem ayına girilecek. Muharrem ayı ile ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanlar, bu günün önemini vurgulamak adına sevdiklerine en güzel ve resimli Muharrem ayı mesajlarını Whatsapp, SMS ve Instagram üzerinden iletecekler. En güzel, anlamlı, farklı, yazılı hicri yılbaşı mesajları ve muharrem ayı kutlama mesajları da günün önemini vurgulayacak. Sizler de sevdiklerinize yazılı, görsel, dualı, değişik Muharrem ayı mesajlarını iletebilirsiniz. İşte, kısa, uzun, resimli, fotoğraflı Hicri yılbaşı ve Muharrem ayı mesajları ve sözlerinden derlemeler…

Emekli olduğu üniversiteye öğrenci olarak döndü

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 40 yıl öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Zeliha Kerry (69), 2023 yılında emekli olduktan sonra EÜ Sosyoloji Bölümü’ne öğrenci olarak kaydoldu. Emekli olduğu okula geri dönen Prof. Dr. Kerry, kampüsteki 42’nci yılını öğrenci olarak geçiriyor.

ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?

Erol Bilecik kimdir, nereli, kaç yaşında? Eski Fenerbahçe Başkan Vekili Erol Bilecik hangi şirketin sahibidir?

Erol Bilecik kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İş dünyasında önemli bir isim olan Erol Bilecik, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nde Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir. Peki, Erol Bilecik kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.