TikTok son kozlarını oynuyor
Uzun süredir uygulamasının satışına veya yasaklanmasına yönelik çabaların anayasaya aykırı olduğunu iddia eden şirket, federal hükümete karşı dava açacağını duyurdu. Davada TikTok, işletmesini ByteDance’ten elden çıkarmanın “kesinlikle mümkün olmadığını” ve “Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası”nın Birinci Değişikliği ihlal ettiğini iddia ediyor.
Davada, “Yasanın bir yasak olmadığını iddia ediyorlar çünkü ByteDance’e bir seçenek sunuyor: TikTok‘un ABD’deki işini elden çıkarmak ya da kapatmak. Fakat gerçekte başka seçenek yok. Yasanın TikTok‘un Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet göstermeye devam etmesine izin vermek için talep ettiği ‘şartlı elden çıkarma’ kesinlikle mümkün değil: ne ticari olarak, ne teknolojik olarak, ne de yasal olarak.” Davanın açılması, geçen ay kabul edilen yasa üzerinde uzun sürmesi beklenen hukuki mücadelenin ilk adımı oldu.
TikTok son kozlarını oynuyor
Yasaya göre TikTok‘un kendisini Çinli ana şirket ByteDance‘ten ayırmak için bir yıla kadar süresi var, aksi takdirde ABD uygulama mağazalarında bir yasakla karşı karşıya kalacak. Ancak TikTok‘tan kaynaklanan yasal zorluklar bu süreci önemli ölçüde geciktirebilir. Başvuruda ayrıca, şirketin ABD’deki Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) ile yapılan müzakereler sonucunda ABD kullanıcı verilerinin ve diğer güvenlik önlemlerinin ayrılmasına yönelik milyarlarca dolarlık yatırımı olan Project Texas’a da atıfta bulunuluyor.
Bu müzakereler sonunda durdu ve CFIUS geçen yıl şirkete TikTok‘un ByteDance‘ten ayrılmasını istediğini söyledi. TikTok, bu görüşmelerin bir parçası olarak, şirketin anlaşmanın şartlarını ihlal etmesi durumunda “hükümete TikTok’u ABD’de askıya alma yetkisi verecek” bir “kapatma seçeneğini” zaten kabul ettiğini söylüyor. Bunun yerine TikTok, Kongre’nin “siyasi olarak uygun” olduğu için “bu özel anlaşmayı bir kenara attığını” söylüyor.