Tüberküloz tehdit olmaktan çıkıyor: erken teşhis ve tedavi önemli

Türkiye’de Tüberküloz Oranı Azalıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski ancak tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de tüberküloz oranının sıklığının azaldığını belirtti.

‘Tüberküloz Tarih Boyunca Önemini Korudu’

Tüberkülozun milattan önceki dönemlerden itibaren bilinen bir hastalık olduğunu belirten Bozkurt, hastalığın belirtilerini ve tedavi süreçlerini detaylı bir şekilde açıkladı. Hastalığın erken teşhis edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de Tüberküloz Oranı

Doç. Dr. Bozkurt, dünya genelindeki tüberküloz vakalarının hala yaygın olduğunu belirterek, Türkiye’de ise 1970’li yıllardan bu yana bu oranın azaldığını ifade etti.

‘Tedavi Ücretsiz ve Devlet Kontrolünde’

Tüberkülozun günümüzde tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Bozkurt, tedavi süreçlerinin devlet kontrolünde ücretsiz olarak sağlandığını açıkladı. Hastaların düzenli olarak ilaç kullanımının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Bulaşıcı Bir Hastalık: Önlem Şart

Tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve solunum yoluyla bulaştığını dile getiren Bozkurt, hastalığın yayılmasını engellemenin önemine değindi. Sağlık kontrolünden geçmemiş kişilerle yakın temasta bulunanların mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Verem Aşısı Bebeklikte Koruma Sağlıyor

Verem aşısının bebeklik döneminde uygulanması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, erişkinlerde bu aşının etkili olmadığını belirtti. Erken teşhis ve tedavi ile tüberkülozun tamamen iyileşebileceğini belirtti.

Related Posts

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.