Tünelin sonundaki ışık görünüyor! 141 yıldır inşaat halindeydi, 2026’da bitecek

Tam 141 yıldır inşası süren bir yapı ve eserinin tamamlanmış halini görmeyi dünyadaki diğer her şeyden daha fazla isteyen bir mimar… İspanyol mimar Antonio Gaudi ölmeden önce geride onlara eser bırakmıştı. Ancak hiç biri, talihsiz kaza sonucu yarım kalan hikâyesi kadar acıklı ve ‘ölümsü’ değildi. Mimarı öldüğünde henüz tamamlanamamış olan ‘La Sagrada Familia’ bazilikası, gece gündüz eserini düşünen mimarıyla yaşıyor. Gaudi tam 97 yıldır gözbebeği olan eserindeki mezarında yatıyor. Ancak enteresan bir gelişme var. 141 yıldır bitmeyen inşaat için artık yolun sonu gözüküyor. Yani ‘La Sagrada Familia’ planlara göre 3 sene sonra nihayet bitiyor!

Geçirdiği kaza da bazilika yüzünden

25 Haziran 1852’de dünyaya gözlerini açan çocuk, insanlık tarihine damga vuracak yapılar tasarlayan bir mimar olacaktı. Önünde çeşitli nedenlerle normalden 2 kat uzun süren bir mimarlık eğitimi, İspanya’nın gözbebeği Barcelona’ya bıraktığı onlarca eser ve bittiğini hiç göremediği biricik eseri vardı. Onu 73 yaşında hayattan koparan tramvay kazası da yine ‘La Sagrada Familia’ uğruna yaşanmıştı.

7 Haziran 1926’da Gaudi, bitmek üzere olan eseri La Sagrada Familia’ya, Sant Felip Neri kilisesi manzarasından bakmak için yürürken kendisine bir tramvay çarptı. Cebinde kimlik belgeleri olmadığı ve bir evsizi andıran kıyafetleri olduğu için, olay yerine gelenler tarafından işsiz, evsiz bir dilenci zannedildi. Böyle bir durumda kimse evsiz birine yardım etmediğinden, ilk anda acil yardımı alamadı.

Yerde hareketsizce yatarken yoldan geçen bazı insanlar onu fark etti ve onu taksi ile Santa Creu Hastanesi’ne götürdü. Ancak Gaudi için artık çok geçti. Tedavide gecikilmesi, dünyanın en özel mimarlık dehalarından birini hayattan kopardı. Öldüğünde sadece yüzde 20’si inşa edilebilen tasarımı, bugün dünyanın en iyi mimarları tarafından hâlâ tamamlanmaya çalışılıyor.

Ölümsüz eseri La Sagrada Familia’ya defnedilen Gaudinin mezar taşında şunlar yazıyor,

“Antoni Gaudí Cornet, 74 yaşında örnek bir hayat adamı ve olağanüstü bir ustaydı. Haziran 1926’nın onuncu gününde Barselona’da dindar bir şekilde öldü; bundan böyle o kadar büyük bir insanın külleri ölülerin dirilişini bekler. Huzur içinde yatsın.”

‘La Sagrada Familia’nın bitmeyen inşaatı

Tahmini tamamlanma tarihine 3 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman kalan bazilikanın mimarı talihsiz bir kazada hayatını kaybetmişti. Öldükten sonra yaptığı eserlerle dahi olarak hatırlansa da ünlü mimar renk körü olduğuna dair tartışmalara da konu olmuştu. Ateşli bir Katalan milliyetçisi olan Gaudi, Katalanca konuşmanın yasalara aykırı olduğu bir dönemde, Katalanca konuştuğu için tutuklanmış, ilerleyen yaşlarında ise kendini tamamen inancına yönelik yaşamıştı. En büyük eseri La Sagrada Familia onun için en değerli yapıydı.

‘Bitmeyen kilise’ olarak biliniyor

Halk arasında ‘bitmeyen kilise’ olarak da bilinen La Sagrada Familia’nın yapımına 1882 yılında halkın yardımlarıyla başlanmıştı. 1882 yılından bu yana inşaatın bitmemesinin nedeni ise hâlâ sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam ediliyor olması. Ayrıca Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğü de süreci iyice uzatıyor. Muhteşem bir tasarıma sahip binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19’uncu yüzyıldan kalması ve günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluk.

2026-2028 yılları arasında biteceği tahmin edilen bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlandı. Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanıyor. Gaudi, şehirde yaptığı tüm yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştı. La Sagrada Familia, 1984 yılında UNESCO tarafından “Antoni Gaudí’nin Eserleri” adı ile Dünya Mirası olarak ilan edilen yapılar arasında yer alıyor.

Antoni Gaudi ölmeseydi de La Sagrada Familia’nın bittiğini görebilir miydi bilinmez ama 141 yıldır süren akılalmaz inşaatı 3 yıl sonra tamamlanmış haliyle görebilmeye çok yakınız.

 

 instagram.com/akyurekzeynepdilara/

 twitter.com/akyurekzeynepp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir