Türkiye’den binlerce ton yumurta alacaklar! Nedeni korkunç

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, geçen yıl deneme alımları yapan ABD ile haziran ayına kadar çıkışı yapılacak yaklaşık 15 bin ton yumurta talebi için ön anlaşma yapıldığını belirterek, “ABD, çok süreceğini tahmin etmediğimiz kuş gribi salgını geçene kadar ihtiyacını güvenli ve tedarik gücü yüksek olan Türkiye’den sağlayacak.” dedi.

ABD’de son dönemde yaşanan kuş gribi salgını ülke genelinde yumurta arzını olumsuz etkiledi. Ürün fiyatları ocakta aylık bazda yüzde 15,2 artarken, bu Haziran 2015’ten bu yana kaydedilen en büyük fiyat yükselişi olarak kayıtlara geçti. Söz konusu ayda yıllık fiyat artışı da yüzde 53’ü buldu.

21 MİLYONDAN FAZLA KUŞ İTLAF EDİLDİ

Salgın nedeniyle ülkede geçen hafta itibarıyla 21 milyonun üzerinde kuş itlaf edildi. Üretimin sekteye uğramasıyla ABD’nin yumurta ithalatı Aralık 2024’te bir önceki aya kıyasla yüzde 38 artmıştı. ABD bu gelişmelerin ardından, en son Ocak 2023’te yumurta ithal ettiği Türkiye’den yumurta alımı gerçekleştirdi. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, ABD’nin Türkiye’den yumurta alımıyla ilgili talebi olduğunu ifade ederek, “Belli bir rakam paket halinde onların talebi var. O paketi karşılamak üzere hazırlığımız var ve yeterli miktarda üretimimiz mevcut.” diye konuştu. Afyon, uzak ve okyanus ötesi pazar olduğu için ABD’ye “medium” tabir edilen orta büyüklükteki yumurtaların gönderildiğini bildirdi.

“İHRACAT İÇ PİYASADAKİ FİYATLARI ETKİLEMEZ”

Bu kapsamda, yumurtada hedeflenen ihracatın üstünde bir ihracat yapılmadığına işaret eden Afyon, şunları kaydetti: Ramazan ayı öncesi bu ihracatın iç piyasa fiyatlarına etkisi olur algısı yaratmasın. Çünkü mevcut ihracata hazırlanmış yumurtalarımız bugün X ülkesine gider, yarın Y ülkesine gider, onlar değişebilir. Ama sayı olarak iç tüketimden kesilmez. Amerika’ya olan ihracat veya Amerika’dan bize olan talep iç piyasa fiyatlarını kesinlikle etkilemez. İç piyasa dinamikleri kendi içinde, ihracat rakamları kendi içerisinde şekilleniyor. Ramazan yaklaşırken Amerika’ya giden yumurtaların iç tüketime fiyat olarak tehdit olarak algılanmaması gerekir.

“AB’DEN DE TALEP VAR”

Afyon, Türkiye’nin ihracat için yeterli olanın üzerinde üretimi olduğunu anlatarak, şu değerlendirmede bulundu: Yani yüzde 100 yeterliliğimizden sonra yüzde 15-25 arası değişen ihracat için yeterliliğimiz var. İç piyasanın ihtiyacını karşılıyoruz, bu üretimden fazlasını Körfez’e, Uzak Doğu’ya veya Avrupa Birliği’ne (AB) gönderiyoruz. Çünkü bu dönemde AB’den de talepler var. ABD’de yaşanan kuş gribi salgını kaynaklı arz daralması var. Beklenenden fazla hayvan varlığı kayıpları olunca dışarıdan yumurta alma ihtiyacı hissettiler. 2024 yılında deneme alımları yapan ABD ile haziran ayına kadar çıkışı yapılacak 15 bin ton civarı yumurta talep ön anlaşması yapıldı. Bu miktarı temin edecek firmalarımız diğer ülkelere yaptığı miktardan keserek yapacak. Türkiye, yumurta üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden birisi. ABD’nin diğer ülkelerden yumurta tedarik etme şansı da bu anlamda zayıf. ABD, çok süreceğini tahmin etmediğimiz kuş gribi salgını geçene kadar ihtiyacını güvenli ve tedarik gücü yüksek olan Türkiye’den sağlayacak.

Related Posts

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Bakan Uraloğlu’ndan uçak biletlerinde tavan fiyat ve GSM firmalarıyla ilgili açıklama!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul depremi sonrası dün yaşanan iletişim sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

TCMB’nin 2025 bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayisinde bu yıl yapılması planlanan yatırım harcamalarına dair artış beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde yatırım iştahı, önceki döneme kıyasla daha temkinli bir tablo çiziyor.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Ticaret Bakanı Bolat’tan ekonomi açıklamaları: ‘Düşüş ve çalkantı meydana getirdi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, EXPO 2025 için bulunduğu Japonya’da Türkiye’nin ekonomik ilişkilerine dair önemli mesajlar verdi. Hizmet ihracatındaki yükselişe ve küresel ticaretteki belirsizliklere dikkat çekti. Türkiye’nin ticaret diplomasisini çok yönlü sürdürdüğünü vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir