“Türkiye’ye ihracatınızın yarısı kadar Türkiye’den ithalat yapın, yarısı kadar da Türkiye’ye yatırım yapın”

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye ve Çin Arasındaki Ticaret Dengesini Sağlamaya Çalışıyor

Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret dengesini sağlamak için çaba gösteren Ege İhracatçı Birlikleri, Tianjin şehrinden gelen bir heyeti İzmir’de ağırladı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2024 yılında Çin’in Türkiye’ye 43 milyar dolar ihracat yaparken, Türkiye’nin Çin’e sadece 3,4 milyar dolar ihracat yaptığını belirtti ve bu dengesizliği gidermenin hedeflendiğini söyledi.

“Çin’in Türkiye’ye ihracatına itirazımız yok” diyen Ertan, “Çin’den otomotiv, makine, elektronik eşyalar, kimyasallar gibi ürünleri ithal ederken karşılığında Türkiye’den mermer, endüstriyel mineraller, pamuk, kuru meyveler, zeytinyağı ve diğer gıda ürünlerini ihracat yapıyoruz. Son yıllarda Çin’in Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını görmekteyiz. Biz de iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Otomotiv ve güneş enerjisi sektörlerinde yatırımları var. Türkiye’nin yarısından fazlasını Türkiye’den ithalat yapmalarını ve geri kalanını Türkiye’ye yatırım yapmalarını bekliyoruz” dedi.

Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının diğer ülkelere ihracat kapıları açacağını belirten Ertan, Türkiye’den Çin’e ihracatın artması gerektiğini vurguladı. Ege İhracatçı Birlikleri olarak Çinli yatırımcılara Türkiye’de rehberlik yapabileceklerini ve Türkiye’de Çin ile ilgili en kapsamlı network’e sahip olduklarını söyledi.

Uçak: “Çin’e Kiraz İhracatının Yolu Açılmalı”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin dünya lideri olduğu kiraz üretimi konusunda Çin’de büyük bir talep olduğunu ve Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatı için bitki sağlığı sertifikası anlaşması talep ettiklerini ifade etti.

Uçak, Türkiye’den Çin’e 31 milyon dolarlık meyve sebze ihraç ettiklerini ve dondurulmuş patates, meyve suları, kiraz ve siyah taze incir gibi ürünleri ihraç ettiklerini belirterek, Çin’den destek beklediklerini söyledi.

Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti Başkanı Zhou Qing, Çin’in Türkiye ile iş birliği yaparak dost olmak istediklerini belirtti. Tianjin’den gelen heyetin amacının Türkiye ile ticaretin artırılması olduğunu ifade eden Qing, Ege İhracatçı Birlikleri ile iş birliği protokolü imzalayacaklarını dile getirdi.

Çin’in en büyük 7. şehri olan Tianjin’den gelen heyetin ziyaretine Ege İhracatçı Birlikleri’nden çeşitli yetkililerin katıldığı belirtildi.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 22 azaldı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir