Uzmanı anlattı: Her 10 yetişkinden birinde bu hastalık var
3 mins read

Uzmanı anlattı: Her 10 yetişkinden birinde bu hastalık var

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Burça Takar: KOAH Günü Açıklaması

Dr. Burça Takar, Dünya KOAH günü (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

“KÜRESEL NÜFUSTA HER 10 YETİŞKİNDEN BİRİ KOAH HASTALIĞINA SAHİP OLABİLİR!”

Dr. Takar, KOAH’ın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “KOAH, genellikle zararlı partikül veya gazlara maruziyet sonucu hava yollarında anormalliklere yol açarak kalıcı hava akımı kısıtlamasına ve solunumsal semptomlara sebep olan yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.”

“KOAH, dünya genelinde çok yaygın görülen bir kronik hava yolu hastalığıdır ve ciddi kişisel ve sosyal etkilere sahiptir. Küresel nüfusun yaklaşık her 10 yetişkisinden birinin bu hastalığa yakalanabileceği düşünülmektedir. Gelecek yıllarda KOAH nedeniyle yaşamını kaybedenlerin %32 oranında artması ve yılda 4,4 milyona ulaşması bekleniyor. Yapılan araştırmalar, hastalığın gelişiminde iki ana patofizyolojik mekanizma bulunduğunu göstermektedir: yetersiz akciğer gelişimi ve yetişkinlerde hızlı akciğer fonksiyonu azalması.”

‘SİGARA İÇMEYENLERDE DİĞER RİSKLER DE VAR!’

KOAH’ın genetik ve çevresel etkileşimlerden kaynaklandığını belirten Dr. Takar, sigara içmenin KOAH için önde gelen bir risk faktörü olduğunu söyleyerek, sigara içmeyenlerde bile kronik hava akım kısıtlamasının olabileceğini belirtti. Yüksek gelirli ülkelerde sigara en büyük KOAH risk faktörü olsa da, düşük sosyoekonomik seviyeye sahip ülkelerde çevresel maruziyetlerin hastalığın %60’ını açıklayabildiğine işaret etti.

Dr. Takar, “Daha yoksul ülkelerde kötü iç ortam hava kalitesi, dış ortam hava kirliliğinde artış ve ekonomik sorunlar nedeniyle düşük akciğer fonksiyonu ile doğan çocuk sayısındaki artış, günümüzde KOAH’ın temel nedenlerinden biridir” şeklinde konuştu.

‘KRONİK NEFES DARLIĞI VE ÖKSÜRÜK BELİRTİLERİNE DİKKAT!’

Dr. Takar, KOAH hastalığında en yaygın solunumsal belirtiler hakkında bilgi vererek, “Kronik nefes darlığı, öksürük ve balgam gözlemlenir. Hastalık genellikle orta yaş ve üzerinde ilerlerken, belirtiler yavaşça artabilir. Bu yüzden KOAH’lı hastalar, belirtileri yaşlılık veya sigara kullanımı sonucu olarak algılayabilir ve geç fark edebilir. Ancak özellikle nefes darlığı gibi belirtiler şiddetlendiğinde, daha ileri evrelerde doktora başvurulmalıdır” dedi.

‘FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNEMLİ!’

KOAH’ın genellikle kış aylarında semptomların arttığı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Takar, “Hastalığın ilerlemesi ölüm riskini artırabilir. Bu karmaşık hastalığın oluşumunu etkileyen birçok risk faktörü bulunduğundan, hastalıktan korunma stratejileri risk faktörlerine odaklanmalıdır. Sigaranın bırakılması, aşıların uygulanması, çevresel ve mesleksel maruziyetlerin azaltılması, fiziksel aktivitenin artırılması önemli stratejiler arasındadır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir